1 kg laxfilé med skinn
4 msk socker
4 msk salt
10 grovstötta vitpepparkorn
1 apelsin
1 apelsin till garnering
Sås (Lätt):
5 dl mild yoghurt naturell
2 msk svensk senap
1 msk honung
1/2 dl finklippt dill
salt och peppar
Hovmästarsås:
0,5 dl senap
1 msk socker
0,5 krm vitpeppar, malen
1 krm salt
1 msk vinäger, vit
1 dl matolja
1 dl dill, hackad
Om du är rädd för parasiter, exempelvis om du använder norsk fjordlax så frys laxen i något dygn innan du gravar den. Den behöver inte vara helt tinad. Dela laxen på mitten. Blanda alla kryddor och rivet skal av apelsinen. Gnid in fisken med saltblandningen. Lägg köttsida mot köttsida och bred del mot smal del. Skiva apelsinen i tunna skivor. Lägg fisken och apelsinskivorna i en plastpåse som du lägger på en tallrik. Förvara i kylen. Vänd på fisken efter ett dygn. Efter ytterligare ett dygn är den färdig. Skär upp i tunna skivor som du lägger på ett stort fat. Garnera med fint skurna apelsinskivor.
Sås (Lätt): Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en timma. Blanda med senap, honung, dill, salt och peppar.
Hovmästarsås: Blanda senap, 1 msk socker, 1 krm salt, peppar och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under kraftig omrörning. Såsen ska bli blank och tjock. Om oljan tillsätts för fort kan såsen lätt skära sig. Rör ner 0,5 dl finhackad dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar