söndag 10 juni 2007

Robbans Chili Deluxe

5 dl Passerade Tomater (På Tetra)
2 Stora Charlottenlökar
1 Gul Lök
2 Stora klyftor Vitlök
4 Tomater
4 Röda Jalapenos (eller spansk peppar)
2 Stora Habanero
1 Röd Paprika 1 dl Färsk Oregano
2 msk spiskummin
1 tsk kummin
2 msk ancho chili powder
2 msk tomatpuré (okryddad)
1 msk honung
Olivolja, Salt och vitpeppar

Denna variant på chilibas tar rätt lång tid, men blir mycket god och mustig. Grundreceptet blir mycket starkt men kan mildras genom att dra ner på habaneron. Ett annat alternativ är att ha i några matskedar morotsjuice vilket neutraliserar caspium hettan.

Skölj alla grönsaker under rinnanade vatten. Sätt ugnen på 100 C. Lägg paprikan, jalapenosen, habaneron på en ungsplåt. Ta bort skalen vitlöken och löken, dela dom i fyra längdsgående delar och lägg dom på ugnsplåten. Dela tomaterna i fyra längdsgående delar, ta bort kärnhusen och överflödigt vatten, lägg dom på ungsplåten. Strila över litet olivolja och strö över havssaltsflarn. Rosta i ugnen i 1 - 1,5 timmar.

Finhacka charlottenlöken. Sätt en stor kastrull på spisen på 6/6 värme. Ha i olivolja och hetta upp för stekning. Ha i charlottenlöken. Krydda med vitpeppar och salt stek till den blir genomskinlig. Krydda med spiskummin, kummin, ancho chili, rör om hela tiden. Tillsätt honungen och tomatpurén och fortsätt röra om i någon minut. Häll sedan i de passerade tomaterna och bladen från den färska oreganon. Låt koka upp och sänk värmen till 2/6.

Ta ut ungsplåten med de rostade grönsakerna. Håll paprikan och chilin ner mot ugnsplåten med en stekspade och dra ut kärnhusen med de flesta kärnorna med hjälp av själken. Lägg de rensade grönsakern tillsammans med tomaterna, löken och vitlöken i en matberedare. Häll i innehållet från kastrullen i matberedaren. Kör i hop innehållet i ett par minuter, häll sen tillbaka det i kastrullen och få det att puttra på 1/6 eller 2/6. Använd en hålslev för att få bort det mesta av skal, kärnor och andra växtdelar. Lägg på ett lock och låt reducera i cirka en timme.

Smaka av med salt och habaneropulver. Chilibasen är nu klar att användas.

Inga kommentarer: