fredag 22 juni 2007

Kharcho-soppa

1 kg hel fransyska
1/2 tsk malda bockhornsklöverfrön
1 tsk grovmalen chili
2-3 stora vitlöksklyftor
1/8 tsk socker
1 tsk salt
2 tsk mald koriander
1 tsk bockhornsklöverblad
1 tsk paprikapulver
1 tsk nymalen svartpeppar
1/2 tsk kyndel
2 nypor gurkmeja
1 matsked matolja
3 stora charlottenlökar, hackade
2 st lagerblad
250 g skalade, urkärnade, hackade plommontomater
400 g valnötter
4 matskedar citronsaft
1 dl blandning av färsk koriander, seleriblad, bladpersilja

Gör så här:

  1. Täck fransyskan med 2 liter vatten en gryta eller stor kastrull. Koka upp häftigt på 6/6 och skumma av. Sänk till 2/6 och låt köttet småkoka tills det är mört, ungefär 2 timmar.
  2. Mortla bockhornsklöverfrön och chili, blanda i den mosade vitlöken, salt och socker och rör det till en pasta. Rör i den malda koriandern, bockhornsklöverbladen, paprikapulvret, svartpepparn, kyndeln och gurkmejan. Ställ åt sidan.
  3. Hetta upp matoljan på låg värme (2/6) i en medelstor kastrull. Blanda i charlottenlöken och lagerbladen och täck med lock. Låt koka under omrörning tills löken är mjuk, cirka 10 minuter. Rör i tomaterna och kryddblandningen och låt koka under omrörning i 10 minuter.
  4. Ta upp köttet och skumma av fett från buljongen. Skär köttet i 2 centimeters bitar och lägg tillbaka i buljongen.
  5. Kör valnötterna i en matberedare till en slät smet, rör i 125 ml buljong och kör vidare tills den är krämig och slät. Häll smeten i grytan tillsammans med lök och tomatblandningen. Och låt koka upp på medelhög värme (3/6). Låt soppan reducera i cirka 5 minuter, häll i citronsaften och smaka av med salt svart och rödpeppar. Täck med örtblandningen och lägg på ett lock. Låt vila i 5 minuter innan servering.

Denna gudomliga soppa kommer från Georgien. Den är helt sanslöst god och jag smakade den för första gången på "Kavkaz Bar" i Sankt Petersburg.

Inga kommentarer: