söndag 10 juni 2007

Kåldolmar

400 g köttfärs
200 g kokt potatis
1 stort vitkålshuvud
1 ägg
2 dl grädde
1 gul lök
100 g smör
salt, vitpeppar

Sås;
5 dl kålspad
1 buljongtärning
2,5 dl grädde
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar

Skär bort stocken på kålhuvudet och koka huvudet i saltat vatten 30-35 minuter, tills bladen blir mjuka och genomskinliga. Sätt samtidigt ugnen på 300°C. Blanda hackad lök, potatis, grädde och ägg med köttfärsen. Krydda efter smak.

Ta loss bladen från kålhuvudet under rinnande kallt vatten så att du inte bränner dig. Fördela färsen på 8 blad. Vik in bladets sidor mot färsen och rulla ihop till små paket.

Lägg kåldolmarna i en smörad form, klicka över lite smör och ugnsstek på nedersta falsen i 35-40 minuter eller tills dolmarna fått ordentlig färg.

Koka upp kålspadet och buljongtärningen. Red av såsen med grädden och mjölet. Häll såsen över kåldolmarna och sätt in formen i ugnen igen. Ös dolmarna var 5:e minut i 20 minuter.

Servera tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka och lingonsylt.

Inga kommentarer: