½ kilo rågbröd av surdegstyp
3 liter vatten
1 dl russin
1 dl socker
Detta recept är en egentligen en beskrivning på hur man startar en flytande surdeg. Det handlar sådeles om att skapa en symbios mellan jästsvampar och mjölksyrabakterier.
Det ska absolut inte vara mycket alkohol i denna dryck, även om det är en naturlig restprodukt från jästen. Runt 1 - 1.5 % är normalt. Och troligen är det olagligt i sverige om alkoholhalten stiger över 2.25%.
- Börja med att noggrant rengöra en 3 liters glasburk.
- Koka upp 3 liter vatten och låt det sen svalna till minst 37 grader.
- Rosta det skivade rågbrödet tills det är helt torrt, tänk på att det inte ska bli bränt, det ska torkas och bli lätt brunt.
- Blanda så alla ingredienser i 3 litersburken och täck toppen på burken med gasbinda som hålls på plats med en gummisnodd.
Tänk på att som vid alla surdegskulturer så måste dom underhållas samt att det kan ta några gånger innan kulturen stabiliserar sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar