I detta gamla klassiska recept är "medelgod ungsvärme" cirka 200 grader.
6-10 ansjovisar
4-5 medelstora, råa potatisar (350-400 g)
1-2 gula lökar eller purjolökar
2-4 msk smör
2-3 dl tjock eller tunn grädde.
Till formen: smör.
Rensa och filera ansjovisen. Användes gul lök, skala den och skär den i tunna skivor. Användes purjolök, skär av eventuella smårötter och det mörkgröna på bladen. Skölj väl och skär den i skivor eller strimlor. (Låt löken koka en stund i det smälta smöret.)
Skala potatisen och skär den i jämna strimlor (grova eller fina). Den kan även rivas grovt på ett råkostjärn. Smörj en låg gratinform.
Lägg i ett lager av potatis, så löken, ansjovisen och sist resten av potatisen. Lägg på resten av smöret i klickar och droppa gärna på litet ansjovisspad.
Sätt in formen i medelgod ugnsvärme. Drag efter 10 min:s gräddningstid ut formen på ugnsluckan och häll försiktigt på en del av grädden. Späd med resten av grädden efter ytterligare 10 min. Grädda lådan färdig.
Gräddningstid 45-60 min. Pröva med en sticka, om potatisen är färdig. Ställ formen på fat med servett eller tårtpapper. Servera omedelbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar